Energetikai ügyekben is szereztem egy kis jártasságot

Aki csak könyveléssel foglalkozik, az mind tudhatja és tapasztalhatta már minden bizonnyal, hogy itt aztán tényleg rengeteg területtel lehet találkozni az életből. Jöhetnek pályázatírók, akik a legkülönfélébb témakörökből hoznak kérdéseket, aztán jöhetnek olyan vállalkozók, akik még keresgélik a leginkább rentábilis utat maguknak. És persze vannak mindig olyan stabil vállalkozások is szerencsére, ahová a rutin munkát kell elvégezni és nincs más gond vagy ok az aggodalomra. Ilyen például az e-tanusitas.eu nevű energetikai szektorban mozgó cég.

Nekik köszönhetően már nekem is van egy minimális rálátásom az energetikára és az energetikai témákra, különös tekintettel az energetikai tanúsítványokra. Ők ugyanis kimondottan ilyen e-tanusítványokat készítenek, illetve még ingatlanok értékbecslését is vállalják emellett. De a fő tevékenység az előbbi, amiről bevallom, sokáig nem is pontosan tudtam, hogy mit jelent. Aztán jött ez a cég és magamra szedtem egy kis tudást az ügyben.

Az energetikai tanúsítvány egy olyan rendkívül fontos dokumentum, ami azt mutatja meg – akár egy laikus számára is – egyetlen pillantás alatt, hogy mennyire lehet gazdaságosan üzemeltetni egy házat, vagy lakást. Vagyis, átforgatva kicsit a másik irányba, megmutatja, hogy mennyire működnek jó hatásfokkal a meglévő energetikai szempontból fontos berendezések és rendszerek, mint például egy kondenzációs gázkazán, egy teljes padlófűtés rendszer, vagy épp a légkondícionáló készülék. Ugyanis ezek lesznek azok a tételek egy otthonban, amik megadják, hogy mennyibe fog kerülni a villany számla, vagy a gáz számla, vagy bármelyik másik közüzemi díj. Éppen ezért ahol ezek korszerű berendezések, ott jó eséllyel jó besorolást fog kapni az ingatlan, ahol viszont nagyon rossz hatásfokkal működnek ezek az eszközök, ott a tanúsítványban sem fog túl jó értékelés szerepelni.

A gyors és egyértelmű megkülönböztetés érdekében 12 osztályt határoztak meg a rendszer kiötlői, amelyekbe besorolhatók a vizsgált ingatlanok. Ezek a kategóriák a “kiemelkedően rossz” és a “minimális energiaigényű” végletek között találhatók. Annak megfelelően, hogy a helyszíni felmérés alapján kinek milyen számértékek adódnak az épületére, ezekbe a kategóriákba eshet az ingatlan. Az itthoni átlag a középmezőny, illetve sokkal inkább egy kicsit alatta, tehát az FF – ” átlagos” és EE – ” átlagosnál jobb” besorolások a leggyakoribbak. Azt tudni kell persze a dologhoz, hogy a “korszerű” besoroláshoz már mindenképpen szükség van megújuló energiaforrást használó rendszerre is. Így ezekben a kategóriákban már csak az rúghat labdába, ahol van napelem, vagy hőszivattyű, esetleg valamilyen geotermikus energiát használó szonda.

Az e-tanusitas.eu-nál megrendelhetjük a tanúsítást, ráadásul akár villámgyorsan hozzá is juthatunk az eredményhez. Vannak ugyanis olyan szituációk, amikor nagyon is számít az idő, és nincs lehetőség kivárni egy több hetes, vagy akár csak egy pár napos átfutási időt is. Ezért nagyon hasznos, hogy az e-tanusitas.eu-tól akár már 12 órán belül is megkaphatjuk az eredményeket, illetve a hivatalos kódot is a tanúsítványról, amivel már lehet szerződést kötni például bármilyen ügyvédi szituációban. Persze 24 órán belül is meg tudják csinálni, meg más határidőkkel is, de a lényeg az, hogy erre a rendkívül gyors verzióra is van lehetőség.

Persze ez a villám üzemmód onnantól ketyeg, hogy egyeztettünk a helyszíni felmérést végző személlyel és ő elvégezte a szükséges adatok felvételét. Tehát a mi feladatunk igazából az, mint megrendelőnek, hogy a lehető leggyorsabban leegyeztessük a felmérés időpontját, majd a látogatásra előkészítsünk minden olyan dokumentumot és műszaki dokumentációt, ami csak rendelkezésünkre áll az ingatlannal kapcsolatban. Ez ugyanis nagyon meg tudja könnyíteni a felmérést végző kolléga dolgát. Onnan pedig, hogy felvették az épület adatait, nekünk már csak várnunk kell a kész eredményekre.

Ha tehát egy rendkívül gyors energetikai tanúsítást szeretnénk megrendelni, vagy épp magunkat szeretnénk egy kicsit tovább képezni ebben a témakörben, akkor az e-tanusitas.eu remek választás lehet. Érdemes körülnézni a honlapon.

energetikai