Napelem telepítése pályázatból? Megtérül a környezetbarát beruházás

A napelem telepítése összetett kérdés. Sokan szeretnének megszabadulni a villanyszámlájuktól, szeretnék környezetbarát módon energiával ellátni otthonukat, vállalkozásukat. A könyvelők is tudják, hogy a napelemes rendszerekkel csak nyerhet az ember. Ráadásul legtöbbször a kezdeti költségek sem megterhelők, hisz számos pályázati lehetőség áll rendelkezésre.

A napelempalyazatok.hu oldalon mindazon pályázatokról tájékozódhatunk, melyekre a magánemberek vagy vállalkozások pályázhatnak. A saját otthonnal rendelkezők biztosan elgondolkodtak már a napelem telepítésén. Ez a jövő energiatermelési megoldása, ami környezetbarát, takarékos és pár év alatt megtérül.

Hogy hogyan? Ha süt a nap, a napelemek folyamatosan termelik az energiát a háztetőn lévő napelemek segítségével, akár többet is, mint amennyire a háztartásunknak szüksége lehet. A fel nem használt áramot pedig az áramszolgáltató kifizeti a termelőnek. De nyilván nem ezért telepít az ember a házára napelemes rendszert. Hanem azért, hogy a saját háztartása energiaszükségletét fedezze.

A szakemberek azt mondják, hogy a jól megtervezett és megépített napelemes rendszerek 8-10 év alatt visszahozzák az árukat, így utána valóban ingyen lesz az energia. Persze a bekerülési költsége viszonylag magas, de erre is van megoldás, mint ahogy az a napelempalyazatok.hu oldalon megtalálható.

A magánszemélyek számára is van lehetőség arra, hogy támogatás segítségével történjen meg a napelem telepítése. Az a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel, ami egy minimum 500 ezer forintos, maximum 5 millió forintos hitel. Hitel ugyan, de nulla százalékos, amitől jobb konstrukciót nem lehet találni. Ez a hitel fordítható napelem rendszerek, napkollektorok, hőszivattyúk telepítésére és a fűtésrendszer korszerűsítésére is, de hőszigetelésre és nyílászárók cseréjére is lehet pályázni. Ráadásul a lakástakarékban összegyűlt pénzt is lehet napelem telepítésére fordítani.

De van sok más pályázati lehetőség is. Akinek például tanyája van, 95 százalékos vissza nem térítendő támogatásra pályázhat, hogy kialakítsa napelemes rendszerét. A napelem telepítése a tanyák számára is fontos, sőt, olyan helyen, ahol a hagyományos közművek nem minden esetben vannak kiépítve, bizony még fontosabbak. A tanyák napelemes rendszerre akár négymillió forintos támogatást is kaphatnak, és mindössze5 százalékot kell maguknak finanszírozni.

A gyermeket nevelők pedig akár három millió forint támogatást is kaphatnak, a befektetés legfeljebb 50 százalékáig. Ez a sokak által ismert 3+3 milliós otthonfelújítási támogatás, ami bizony nem csak konyhabútorra és padlóburkolatra fordítható, hanem a napelemes rendszer kiépítésére is. A napelempalyazatok.hu honlapon remek összefoglalót olvashatunk a további elérhető támogatásokról, érdemes itt kezdeni a tájékozódást.

És már el is érkeztünk a vállalkozásokhoz, amiről könyvelőnk is biztosan hallott már. A közép-magyarországi régióban VEKOP, a többiben pedig GINOP pályázaton kérhetünk támogatást a napelem telepítésére. Ennek van egy hitel része és egy vissza nem térítendő támogatás része, mindkettő 1,5 és 50 millió forint közötti. Akinek telephelyén, cégénél magasak az energiaköltségek, mindenképp érdemes utánanéznie ennek a lehetőségnek. A napelempalyazatok.hu pedig mindenben segít, például ingyenes helyszíni felméréssel.

Hisz itt dől el, hogy az ingatlanunk alkalmas-e a napelem telepítésére, hogy milyen a tető, milyen tájolású, mekkora a dőlésszöge, és egyáltalán, alkalmas-e arra, hogy napelemeket szereljenek rá. Akinél erre nem a válasz, annak sem szabad elkeserednie, hisz még mindig lehet egy melléképület, ami megfelel, vagy akár a földön, lábon álló napelemeket is lehet telepíteni. Bár maga a telepítés akár egy nap alatt is elvégezhető, előtte és utána sok az ügyintéznivaló. Ebben, kezdve az első lépésektől egészen az utolsóig a napelempalyazatok.hu lehet a magánszemélyek és a vállalkozások segítségére.